Spanska viner

Namn: Mono Blanc, Nico (ekologiskt)

Land: Spanien

Druva: 100% Malvasia

Årgång: 2023

Om vinet: Ett samarbete som vingården La Vinyeta gör med Monastiftelsen, en unik stiftelse i Europa och en av få i världen, som är tillägnad omhändertagandet av primater som har farit illa. Etiketten visar en av schimpanserna från stiftelsen. Schimpansen finns inte bara på etiketten utan lånar också ut sitt namn till vinet.

Vinet har en blekgul färg med grönaktiga nyanser. Doft av vita blommor och fläder dominerar. Smak av fläder, tropisk frukt och citruszest.

Druvorna skördas för hand. Avstjälkning och pressning sker utan maceration. Druvmusten jäses sedan i rostfria ståltankar vid kontrollerad temperatur. Filtreras före buteljering.

Passar förslagsvis till: Perfekt som aperitif, till asiatiska- eller vegetariska rätter. Servera vid 8-10℃. Dricks nu eller spara 2 år.

Mono Blanc, Nico (ekologiskt)

Namn: Llavors (ekologiskt)

Land: Spanien

Druva: Macabeo, röd grenache

Årgång: 2023

Om vinet: Doft av persika och aprikos, subtila jästtoner och en viss rökighet. Ett fylligt och komplext vin med en lång eftersmak.

Druvorna skördas manuellt från rankor som är över 70 år gamla. Avstjälkning och pressning sker utan maceration. Musten från den första pressningen jäser i rostfria ståltankar vid kontrollerad temperatur. Vinet lagras 2-3 månader på ekfat. Klarning, filtrering och stabilisering görs före buteljering.

Passar förslagsvis till: Spansk paella med musslor, kyckling, räkor och saffran. Serveras med en klick aioli och ett nybakat bröd. Servera vid 8-10℃. Dricks nu eller spara 2 år.

Llavors (ekologiskt)

Namn: Mono Negre, Coco (ekologiskt)

Land: Spanien

Druva: 100% Monastrell

Årgång: 2023

Om vinet: Ett samarbete som vingården La Vinyeta gör med Monastiftelsen, en unik stiftelse i Europa och en av få i världen, som är tillägnad omhändertagandet av primater som har farit illa. Etiketten visar en av schimpanserna från stiftelsen. Schimpansen finns inte bara på etiketten utan lånar också ut sitt namn till vinet.

Vinet har körsbärsfärg med lågintensiva violetta toner. Doft av mörk frukt, björnbär, lakrits, balsamico och eucalyptustoner. Subtila rökiga toner på grund av dess korta tid på fat. Smaken är frisk, med mjuka tanniner och mycket frukt. Ett älskvärt och lättpimplat rött vin.

Druvorna skördas manuellt där de bästa druvorna väljs ut, avstjälkas och pressas. Musten jäser sedan i rostfria ståltankar under kontrollerad temperatur. Skalmaceration i 13 dagar. Lagras på gamla fat och betongtankar. Klarning, filtrering och stabilisering före buteljering.

Passar förslagsvis till: Salsicciapasta, grillade hamburgare. Serveras vid 14-16℃. Korka upp nu eller spara upp till 3 år.

Mono Negre, Coco (ekologiskt)

Namn: Puntiapart

Land: Spanien

Druva: Carignan, Cabernet Sauvignon

Årgång: 2019

Om vinet: Baserat på några av de äldsta vingårdarna i Empordà, i Mollet de Peralada, är detta vingårdens mest komplexa vin. I doften märks mogen mörk frukt, blåbär, björnbär, fikon och plommon, åtföljt av kryddiga toner som muskotnöt, lakrits och vanilj, tillsammans med örtiga inslag. Ett välbalanserat, fylligt och komplext vin med ihållande smaker och runda, integrerade tanniner.

Druvorna skördas för hand, avstjälkas och pressas. Musten får sedan jäsa i rostfria tankar vid kontrollerad temperatur. Skalmaceration i 18-20 dagar. Malolaktisk jäsning och 18 månaders lagring på franska ekfat. Klarning, stabilisering och filtrering före buteljering.

Passar förslagsvis till: Grillad pluma iberico med ugnsrostad potatis och grillade grönsaker. Serveras vid 16-18℃. Korka upp nu eller spara i 10 år eller längre.

Puntiapart

Namn: Musa

Land: Spanien

Druva: Cabernet Sauvignon, Merlot

Årgång: 2020

Om vinet: Doft av mogen röd frukt, balsamvinäger, rostat bröd och svartpeppar. Bra syra ger friskhet och elegans. Lagrat 10-12 månader på nya franska ekfat.

Passar förslagsvis till: Steak frites. Serveras vid 16-18℃. Korka upp nu eller spara i 10 år eller längre.

Musa