bastine

Bastide Castel D’Aille

La Bastide Castel d'Aille är en vingård i Provence som har funnits sedan 1700-talet och producerar typiska provensalska viner. Vingården ligger på Maures-slätten, ett landskap som består av paraplytallar, ekar och kastanjelundar där 180 skyddade arter samexisterar. Terroiren består av 4 typer av jord: skiffer, sand, röd lerjord och alluvial jord från gamla flodterrasser. Familjen, med det passande namnet Rosé producerar idag många prisbelönta viner på gården. Arbetet i vingården görs med största respekt för miljön vilket har lett till att de har den högsta nivån av miljöcertifiering för jordbruks- och vingårdsverksamheter, HVE (High Environmental Value). De är också på väg att konvertera till ekologiskt jordbruk.

bertrand

Domaine Bertrand

Domaine Bertrand är beläget i hjärtat av Beaujolais och är en vingård med en lång historia av att producera kvalitetsviner. Sedan 2014 driver Julien vingården med stor passion i tredje generationen. Alla druvor skördas för hand för att bevara kvaliteten på druvorna. Vingården sträcker sig över 15 hektar, från Charentay till Juliénas. Vinerna har en stark identitet och återspeglar den mångfald och rikedom som finns i deras olika terroir. Det gör också vinerna mycket omtyckta. Domaine Bertrand är engagerat i hållbar vinodling. Sedan 2020 är de ekologiskt certifierade.

brisbarre

Domaine Brisebarre

Domaine Brisebarre är en vingård som ligger i byn Vouvray i Loiredalen, Frankrike. Det är ett familjeföretag som har gått i arv i flera generationer. Philippe Brisebarre, den nuvarande vinmakaren, är tredje generationens ägare och har en passion för att skapa viner som speglar områdets terroir. Philippe kombinerar modern vinmakningsteknik med en traditionell syn på terroir. Han strävar efter att låta naturen tala genom sina viner och använder minimala mängder svaveldioxid. Philippe följer principerna för ett hållbart lantbruk för att minimera påverkan på naturen och vingården innehar den högsta nivån av miljöcertifiering för jordbruks- och vingårdsverksamheter, HVE (High Environmental Value).

sergant

Domaine Sergent

Domaine Sergent har ärvts i generationer och sedan 1995 är det systrarna Brigitte och Corinne Dousseau som driver vingården i regionen Madiran i Sydvästra Frankrike. Denna pittoreska vingård har en lång historia och erbjuder exceptionella viner på bl a druvan Tannat, som är typisk för appelationen Madiran. Vinerna karaktäriseras som kraftfulla men eleganta röda viner. Vingården har den högsta nivån av miljöcertifiering för jordbruks- och vingårdsverksamheter, HVE (High Environmental Value). De är också på väg att konvertera till ekologiskt jordbruk och fortsätter sitt engagemang för hållbar vinodling och respekt för miljön.

robin

Jacques Robin

Jacques Robin är en vingård som ligger i distriktet Côte des Bar i södra delen av Champagne. Här utgörs största delen av odlingarna av Pinot Noir och tack vare de kalkhaltiga lerjordarna blir champagnerna ofta lite fylligare och rundare än i norr.

Jacques och Annie Robin planterade de första rankorna 1973 när de endast var 21 och 18 år gamla och har byggt upp sin verksamhet från grunden. Idag ansvarar deras tre vuxna barn för arbetet med vingården, med Sébastien som vinmakare. De arbetar med stor respekt för miljön vilket gör att de har uppnått den högsta nivån av miljöcertifiering för jordbruks- och vingårdsverksamheter, HVE (High Environmental Value). Champagnerna från Jacques Robin har genom åren fått höga betyg och Côte des Bar är verkligen ett område att utforska för den som är intresserad av Champagne utanför de mer kända områdena i Reims och Epernay.

vinyeta

La Vinyeta

La Vinyeta är en liten vingård och olivgård som ligger i hjärtat av Empordà, i Mollet de Peralada, Katalonien. Det är ett ungt, familjeägt företag som drivs av paret Josep och Marta. År 2002 köpte de två gamla vingårdar med Carignan- och Grenachedruvor, som var mellan 50 och 75 år gamla. Vingården omges av ett unikt landskap med flera hundra år gamla olivträd. Här arbetar man verkligen ekologiskt och tar tillvara på naturens resurser. På La Vinyeta har de återställt modellen av ett traditionellt jordbruk. Vinrankor lever i harmoni med olivträd och boskap. Kycklingarna på gården livnär sig på överblivna druvor, får betar i vingårdarna och bin ökar den biologiska mångfalden. Vinframställning går hand i hand med andra produkter som honung, ägg och ost. La Vinyeta är en fantastisk plats som drivs av genuina människor med en stor kunskap och passion för sitt yrke och naturen. Allt detta återspeglas naturligtvis i deras viner. I en nyligen publicerad artikel i National Geographic kan man läsa mer om deras gedigna arbete.  Läs artikeln här!

aurele

Les Pierres d’Aurèle

Les Pierres d’Aurèle är en familjeägd vingård som sträcker sig över 40 hektar mitt i den vackra Loiredalen. Av dessa är 25 hektar under omvandling till ekologiskt jordbruk. Vingårdens vinstockar växer på ler- och kiseljord och deras åldrar varierar från 15 till 105 år. Här odlas bl a de klassiska Loiredruvorna Chenin Blanc, Sauvignon Blanc och Cabernet Franc. Men också den mer ovanliga druvan, Pinau d’aunis. Genom att begränsa skördeutbytet strävar de efter att producera druvor av högsta kvalitet. Det gör deras viner lätta att tycka om.

chatau-montana

Château Montana

Château Montana ligger i området Languedoc-Roussillon i södra Frankrike och drivs av Jean Jonquères d'Oriola med familj.Terroiren består av ler- och kalkstensjordar. De odlar de traditionella lokala druvsorterna: Syrah, Grenache, Carignan, Mourvèdre och Muscat, tillsammans med andra druvsorter som Merlot och Cinsault för att bredda sin aromatiska palett. Château Montana använder endast miljövänliga odlingsmetoder och har den högsta nivån av miljöcertifiering för jordbruks- och vingårdsverksamheter, HVE (High Environmental Value). Deras viner har prisats av bl a Guide Hachette, Gilbert & Gaillard och Robert Parker.

Pimpla - Producenter

Thomas Rivier

Thomas har sin vingård i den charmiga byn Régnié i Beaujolais. Régnié är en av de senaste appellationerna att få sin egna AOC-status (Appellation d'Origine Contrôlée) inom Beaujolais, och den fick denna status 1988.

Thomas tog över familjens vingård 2019 och har sedan dess skapat magi med sina viner. Vingården, på endast 3,5 ha, är liten men mäktig, med Gamay-vinstockar som är över 50 år gamla. Jorden är full av granit, vilket ger vinerna en speciell karaktär. Vinerna har väckt mycket nyfikenhet i denna ganska traditionella region, bara ett stenkast från Morgon. Thomas har en exceptionell känsla för detaljer – från att skämma bort sina vinrankor till perfektion, till att designa alla etiketter själv. Resultatet är viner som kombinerar innovation och tradition på ett ypperligt sätt.

Thomas har blivit känd för sina fräscha och smakrika viner som får vinälskare att jubla.