Franska viner
Namn: Ma Bonne Étoile, Brut
Land: Frankrike
Druva: Pinot Noir
Om vinet: Hantverkschampagne med fina, pigga bubblor. En doft av äppelblommor, vit persika, rostat bröd och röda äpplen. Frisk smak, härligt krämig med inslag av röda äpplen, och honung. Fin längd.
Passar förslagsvis till: Allt som är gott! Njuts bäst vid 6-8℃. Korka upp nu eller inom 10 år.
Systembolagets artikelnummer: 7354301
Namn: Vouvray Sec
Land: Frankrike
Druva: Chenin Blanc
Årgång: 2022
Om vinet: Frisk syra med aromer som citrus, mineraltoner, grönt äpple och vita blommor.
Vinifieringen sker i temperaturreglerade tankar efter pneumatisk pressning. Sedan lagras det 6 månader på jästfällningen innan det tappas på flaska.
Passar förslagsvis till: Nyfångad röding med sandefjordsås och dillslungad potatis. Dricks bäst vid 8-10℃. Korka upp nu eller drick inom 10 år.
Systembolagets artikelnummer 75205
Namn: Vingt Mars
Land: Frankrike
Druva: Sauvignon Blanc
Årgång: 2023
Om vinet: Doft av fläder, citrus och mineraltoner. En frisk och fräsch smak av citrusfrukter, fläder och melon.
Mekanisk skörd. Pneumatisk pressning av druvorna med lågt tryck. Vinifieringen sker i rostfria temperaturkontrollerade stålkar i 4 till 6 veckor innan det tappas på flaska.
Passar förslagsvis till: Utmärkt som aperitif. Men funkar också väldigt bra till en chèvre chaud, till fiskrätter och till råa skaldjur. Servera vid 8-10℃. Korka upp nu eller drick inom 3 år.
Systembolagets artikelnummer: 75872

Namn: Le Rosé des Rosé
Land: Frankrike
Druva: Grenache, Cinsault, Carignan, Mourvèdre & Ugni-Blanc
Årgång: 2023
Om vinet: Roséernas rosé från familjen Rosé i Provence! Doft av röda bär med toner av grapefrukt. Underbar smak av sommarminnen som stannar kvar länge. Druvorna pressas direkt efter skörd och har en jäsningstid på max 10 dagar. Sedan lagras vinet på rostfria ståltankar i 5 månader innan det tappas på flaska.
Passar förslagsvis till: Aperitif eller till sommarens lättare rätter t ex grillad havskräfta med vitlöks- och citronsmör. Pimplas bäst i solen, väl kylt vid ca 6-8℃. Korka upp snarast!
Systembolagets artikelnr: 7386101
Namn: Les Noyers
Land: Frankrike
Druva: Tannat
Årgång: 2022
Om vinet: En rik och komplex doft av mörka bär, lakrits, kanel och vaniljtoner. Ett välbalanserat, fylligt vin med närvarande tanniner och lång eftersmak. Druvorna avstjälkas, förjäses och kallmacereras i 28 dagar och lagras sedan på ekfat i ett år.
Passar förslagsvis till: Mustiga kötträtter som t ex grillad ryggbiff med ugnsbakade tomater, sötpotatisfries och hemslungad bea. Servera vid 16-18℃. Korka upp nu eller spara i upp till 10år.
Systembolagets artikelnummer: 7214801

Namn: Tomix
Land: Frankrike
Druva: Gamay
Årgång: 2021
Om vinet: Druvorna skördas för hand för att säkerställa att endast de bästa druvorna används. Druvorna genomgår sedan kolsyrejäsning i betongkar med hjälp av naturliga jäststammar, vilket innebär att inga kommersiella jästtillsatser används. Detta bidrar till att bevara de naturliga smakerna och aromerna från druvorna och terroiren.
Thomas Rivier praktiserar låg intervention i vinframställningen, vilket innebär minimal användning av kemikalier och tillsatser. Resultatet ger ett charmigt och förföriskt vin som verkligen fångar essensen av regionens terroir.
Passar förslagsvis till: Kyckling med grillade grönsaker, lättare pastarätter.Servera vid 14-16℃.
Systembolagets artikelnummer: 71972

Namn: Thomas RIVIER
Land: Frankrike
Druva: Gamay
Årgång: 2020
Om vinet: Druvorna från de 60-åriga rankorna skördas för hand och genomgår först kolsyrejäsning med naturliga jäststammar för att sedan lagras en tredjedel på gamla Bourgogne-fat och resten i betongkar. Detta resulterar i ett vin som är friskt och fullt av härlig frukt, med en djup och komplex smakprofil.
Passar förslagsvis till: Charkbrickan, kycklingrätter, smashburgare. Servera vid 14-16℃.
Systembolagets artikelnummer: 77818

Namn: Vouvray Cuvée Amédée
Land: Frankrike
Druva: Chenin Blanc
Årgång: 2017
Om vinet: Vinet har jäst långsamt på jästfällningen och lagrats i 500-liters ekfat i 11 månader, vilket bidrar till dess komplexa aromer och smaker. Sedan har vinet lagrats 6 år på flaska, borta från ljuset, i vingårdens handgrävda underjordiska kalktuffkällare. Vinet har en rik aromatisk komplexitet som elegant kombinerar smaker av mogna frukter, honung och milda kryddor.
Passar förslagsvis till: hummer. Servera vid 8-10℃.
Systembolagets artikelnummer: 70125

Blandlådor
Pimpla Château Montana (vitt x2, rött x4)
Systembolagets artikelnummer: 60000
Vitt vin
Namn: L’Autre Blanc, 2023
Druva: Muscat, Macabeu
Om vinet: Blekgul färg. Doft av citrus, exotiska frukter och vita blommor. Ett okomplicerat vin med en frisk och fräsch smak av citrus, vit persika & litchi.
Druvorna pressas direkt efter skörd och jäser i rostfria ståltankar i 15 till 20 dagar. Sedan lagras vinet på sin jästfällning fram till buteljering.
Passar förslagsvis till: Färska skaldjur, asiatiska rätter, milda ostar. Servera vid 6-8℃. Korka upp och drick nu eller inom 3 år.
Rött vin
Namn: Le Clos des 7, 2021
Druva: Syrah, Carignan, Mourvèdre
Om vinet: Färgen är ljust rödlila. I doften finns röda frukter med lite peppriga toner. Frisk och elegant i smaken med härliga tanniner, rund och välbalanserad. Druvorna avstjälkas och macereras under en kort tid i temperaturkontrollerade rostfria stålkar.
Passar förslagsvis till: Salsicciapasta, pizza. Servera vid 14-16℃. Korka upp och drick nu eller inom 5 år.
Rött vin
Namn: La Soif des Hommes, 2021
Druva: Merlot, Marselan
Om vinet: Doft av mogen mörk frukt och toner av lakrits. Smak av generös frukt, bra struktur och silkeslena tanniner.
Druvorna Avstjälkas, macereras och jäses sedan i rostfria ståltankar
Passar till: Örtmarinerad lammstek. Servera vid 14-16℃. Korka upp och drick nu eller inom 3 år.



Pimpla Loire (Vitt x3, rött x3)
Systembolagets artikelnummer: 82137
Vitt vin
Namn: Vingt Mars, 2023
Druva: Sauvignon Blanc
Om vinet: Doft av fläder, citrus och mineraltoner. En frisk och fräsch smak av citrus, fläder och melon.
Mekanisk skörd. Pneumatisk pressning av druvorna med lågt tryck. Vinifieringen sker i rostfria temperaturkontrollerade stålkar i 4 till 6 veckor innan det tappas på flaska.
Passar till: Utmärkt som aperitif. Men funkar också väldigt bra till t.ex en chèvre chaud, till fiskrätter och till råa skaldjur. Servera vid 8-10℃. Korka upp nu eller drick inom 3 år
Rött vin
Namn: Nouvelle Lune, 2023
Druva: Gamay
Om vinet: Intensivt röd färg. Aromer av mogna röda frukter som körsbär och hallon. Toner av vanilj och kryddor. Vinet har en bra struktur med välintegrerade tanniner. Ett lättpimplat vin.
Druvorna skördas manuellt och vinifieras enligt det traditionella tekniken, som kallas kolsyrejäsning (maceration carbonique).
Passar till: Charkbrickan, helstekt kalkon med ratatouille. Servera vid 14-16℃. Korka upp nu eller inom 3 år.


Namn: Les Petits Bois (ekologiskt)
Land: Frankrike
Druva: Gamay
Årgång: 2022
Om vinet: Doft av röda frukter och söta kryddor. Ett fruktigt vin med frisk syra och lättare struktur.
Druvorna skördas manuellt och genomgår en temperaturkontrollerad maceration i 15 dagar. Vinifieringen sker utan sulfiter. Vinet lagras sedan i betongkar i 15 månader.
Passar förslagsvis till: Ljusa kötträtter som kyckling, kalkon, lättare vilt och anka är pålitliga kombinationer. Funkar även utmärkt som aperitif tillsammans med en ost- och charkbricka. Ett lättpimplat vin. Serveras vid 14-16℃. Korka upp nu eller spara upp till 5 år.
