Våra viner

Våra viner kommer från vingårdar i Europa där hantverk och kvalitet genomsyrar hela processen från ranka till färdigt vin. Vi har ett nära samarbete med alla våra producenter och kan därför gå i god för att deras utsökta viner är gjorda med omsorg och passion.

vinstall

Franska viner

Namn: Ma Bonne Étoile, Brut

Land: Frankrike

Druva: Pinot Noir

Om vinet: Hantverkschampagne med fina, pigga bubblor. En doft av äppelblommor, vit persika, rostat bröd och röda äpplen. Frisk smak, härligt krämig med inslag av röda äpplen, och honung. Fin längd.

Passar förslagsvis till: Allt som är gott! Njuts bäst vid 6-8℃. Korka upp nu eller inom 10 år.

Systembolagets artikelnummer: 7354301

Namn: Vouvray Sec

Land: Frankrike

Druva: Chenin Blanc

Årgång: 2022

Om vinet: Frisk syra med aromer som citrus, mineraltoner, grönt äpple och vita blommor.

Vinifieringen sker i temperaturreglerade tankar efter pneumatisk pressning. Sedan lagras det 6 månader på jästfällningen innan det tappas på flaska.

Passar förslagsvis till: Nyfångad röding med sandefjordsås och dillslungad potatis. Dricks bäst vid 8-10℃. Korka upp nu eller drick inom 10 år.

Systembolagets artikelnummer 75205

Namn: Vingt Mars

Land: Frankrike

Druva: Sauvignon Blanc

Årgång: 2023

Om vinet: Doft av fläder, citrus och mineraltoner. En frisk och fräsch smak av citrusfrukter, fläder och melon.

Mekanisk skörd. Pneumatisk pressning av druvorna med lågt tryck. Vinifieringen sker i rostfria temperaturkontrollerade stålkar i 4 till 6 veckor innan det tappas på flaska.

Passar förslagsvis till: Utmärkt som aperitif. Men funkar också väldigt bra till en chèvre chaud, till fiskrätter och till råa skaldjur. Servera vid 8-10℃. Korka upp nu eller drick inom 3 år.

Systembolagets artikelnummer: 75872

Vingt Mars

Namn: Le Rosé des Rosé

Land: Frankrike

Druva: Grenache, Cinsault, Carignan, Mourvèdre & Ugni-Blanc

Årgång: 2023

Om vinet: Roséernas rosé från familjen Rosé i Provence! Doft av röda bär med toner av grapefrukt. Underbar smak av sommarminnen som stannar kvar länge. Druvorna pressas direkt efter skörd och har en jäsningstid på max 10 dagar. Sedan lagras vinet på rostfria ståltankar i 5 månader innan det tappas på flaska.

Passar förslagsvis till: Aperitif eller till sommarens lättare rätter t ex grillad havskräfta med vitlöks- och citronsmör. Pimplas bäst i solen, väl kylt vid ca 6-8℃. Korka upp snarast!

Systembolagets artikelnr: 7386101

Namn: Les Noyers

Land: Frankrike

Druva: Tannat

Årgång: 2022

Om vinet: En rik och komplex doft av mörka bär, lakrits, kanel och vaniljtoner. Ett välbalanserat, fylligt vin med närvarande tanniner och lång eftersmak. Druvorna avstjälkas, förjäses och kallmacereras i 28 dagar och lagras sedan på ekfat i ett år.

Passar förslagsvis till: Mustiga kötträtter som t ex grillad ryggbiff med ugnsbakade tomater, sötpotatisfries och hemslungad bea. Servera vid 16-18℃. Korka upp nu eller spara i upp till 10år.

Systembolagets artikelnummer: 7214801

Les Noyers

Namn: Tomix

Land: Frankrike

Druva: Gamay

Årgång: 2021

Om vinet: Druvorna skördas för hand för att säkerställa att endast de bästa druvorna används. Druvorna genomgår sedan kolsyrejäsning i betongkar med hjälp av naturliga jäststammar, vilket innebär att inga kommersiella jästtillsatser används. Detta bidrar till att bevara de naturliga smakerna och aromerna från druvorna och terroiren.

Thomas Rivier praktiserar låg intervention i vinframställningen, vilket innebär minimal användning av kemikalier och tillsatser. Resultatet ger ett charmigt och förföriskt vin som verkligen fångar essensen av regionens terroir.

Passar förslagsvis till: Kyckling med grillade grönsaker, lättare pastarätter.Servera vid 14-16℃.

Systembolagets artikelnummer: 71972

Tomix

Namn: Thomas RIVIER

Land: Frankrike

Druva: Gamay

Årgång: 2020

Om vinet: Druvorna från de 60-åriga rankorna skördas för hand och genomgår först kolsyrejäsning med naturliga jäststammar för att sedan lagras en tredjedel på gamla Bourgogne-fat och resten i betongkar. Detta resulterar i ett vin som är friskt och fullt av härlig frukt, med en djup och komplex smakprofil.

Passar förslagsvis till: Charkbrickan, kycklingrätter, smashburgare. Servera vid 14-16℃.

Systembolagets artikelnummer: 77818

Thomas RIVIER

Namn: Vouvray Cuvée Amédée

Land: Frankrike

Druva: Chenin Blanc

Årgång: 2017

Om vinet: Vinet har jäst långsamt på jästfällningen och lagrats i 500-liters ekfat i 11 månader, vilket bidrar till dess komplexa aromer och smaker. Sedan har vinet lagrats 6 år på flaska, borta från ljuset, i vingårdens handgrävda underjordiska kalktuffkällare. Vinet har en rik aromatisk komplexitet som elegant kombinerar smaker av mogna frukter, honung och milda kryddor.

Passar förslagsvis till: hummer. Servera vid 8-10℃.

Systembolagets artikelnummer: 70125

Vouvray Cuvée Amédée

Blandlådor

Pimpla Château Montana (vitt x2, rött x4)

Systembolagets artikelnummer: 60000

Vitt vin

Namn: L’Autre Blanc, 2023

Druva: Muscat, Macabeu

Om vinet: Blekgul färg. Doft av citrus, exotiska frukter och vita blommor. Ett okomplicerat vin med en frisk och fräsch smak av citrus, vit persika & litchi.
Druvorna pressas direkt efter skörd och jäser i rostfria ståltankar i 15 till 20 dagar. Sedan lagras vinet på sin jästfällning fram till buteljering.

Passar förslagsvis till: Färska skaldjur, asiatiska rätter, milda ostar. Servera vid 6-8℃. Korka upp och drick nu eller inom 3 år.

 

Rött vin

Namn: Le Clos des 7, 2021

Druva: Syrah, Carignan, Mourvèdre

Om vinet: Färgen är ljust rödlila. I doften finns röda frukter med lite peppriga toner. Frisk och elegant i smaken med härliga tanniner, rund och välbalanserad. Druvorna avstjälkas och macereras under en kort tid i temperaturkontrollerade rostfria stålkar.

Passar förslagsvis till: Salsicciapasta, pizza. Servera vid 14-16℃. Korka upp och drick nu eller inom 5 år.

 

Rött vin

Namn: La Soif des Hommes, 2021

Druva: Merlot, Marselan

Om vinet: Doft av mogen mörk frukt och toner av lakrits. Smak av generös frukt, bra struktur och silkeslena tanniner.

Druvorna Avstjälkas, macereras och jäses sedan i rostfria ståltankar

Passar till: Örtmarinerad lammstek. Servera vid 14-16℃. Korka upp och drick nu eller inom 3 år.

L’Autre Blanc
Le Clos des 7
La Soif des Hommes

Pimpla Loire (Vitt x3, rött x3)

Systembolagets artikelnummer: 82137

Vitt vin

Namn: Vingt Mars, 2023

Druva: Sauvignon Blanc

Om vinet: Doft av fläder, citrus och mineraltoner. En frisk och fräsch smak av citrus, fläder och melon.

Mekanisk skörd. Pneumatisk pressning av druvorna med lågt tryck. Vinifieringen sker i rostfria temperaturkontrollerade stålkar i 4 till 6 veckor innan det tappas på flaska.

Passar till: Utmärkt som aperitif. Men funkar också väldigt bra till t.ex en chèvre chaud, till fiskrätter och till råa skaldjur. Servera vid 8-10℃. Korka upp nu eller drick inom 3 år

 

Rött vin

Namn: Nouvelle Lune, 2023

Druva: Gamay

Om vinet: Intensivt röd färg. Aromer av mogna röda frukter som körsbär och hallon. Toner av vanilj och kryddor. Vinet har en bra struktur med välintegrerade tanniner. Ett lättpimplat vin.

Druvorna skördas manuellt och vinifieras enligt det traditionella tekniken, som kallas kolsyrejäsning (maceration carbonique).

Passar till: Charkbrickan, helstekt kalkon med ratatouille. Servera vid 14-16℃. Korka upp nu eller inom 3 år.

Vingt Mars
Nouvelle Lune

Namn: Les Petits Bois (ekologiskt)

Land: Frankrike

Druva: Gamay

Årgång: 2022

Om vinet: Doft av röda frukter och söta kryddor. Ett fruktigt vin med frisk syra och lättare struktur.

Druvorna skördas manuellt och genomgår en temperaturkontrollerad maceration i 15 dagar. Vinifieringen sker utan sulfiter. Vinet lagras sedan i betongkar i 15 månader.

Passar förslagsvis till: Ljusa kötträtter som kyckling, kalkon, lättare vilt och anka är pålitliga kombinationer. Funkar även utmärkt som aperitif tillsammans med en ost- och charkbricka. Ett lättpimplat vin. Serveras vid 14-16℃. Korka upp nu eller spara upp till 5 år.

Les Petits Bois (ekologiskt)

Spanska viner

Namn: Mono Blanc, Nico (ekologiskt)

Land: Spanien

Druva: 100% Malvasia

Årgång: 2023

Om vinet: Ett samarbete som vingården La Vinyeta gör med Monastiftelsen, en unik stiftelse i Europa och en av få i världen, som är tillägnad omhändertagandet av primater som har farit illa. Etiketten visar en av schimpanserna från stiftelsen. Schimpansen finns inte bara på etiketten utan lånar också ut sitt namn till vinet.

Vinet har en blekgul färg med grönaktiga nyanser. Doft av vita blommor och fläder dominerar. Smak av fläder, tropisk frukt och citruszest.

Druvorna skördas för hand. Avstjälkning och pressning sker utan maceration. Druvmusten jäses sedan i rostfria ståltankar vid kontrollerad temperatur. Filtreras före buteljering.

Passar förslagsvis till: Perfekt som aperitif, till asiatiska- eller vegetariska rätter. Servera vid 8-10℃. Dricks nu eller spara 2 år.

Mono Blanc, Nico (ekologiskt)

Namn: Llavors (ekologiskt)

Land: Spanien

Druva: Macabeo, röd grenache

Årgång: 2023

Om vinet: Doft av persika och aprikos, subtila jästtoner och en viss rökighet. Ett fylligt och komplext vin med en lång eftersmak.

Druvorna skördas manuellt från rankor som är över 70 år gamla. Avstjälkning och pressning sker utan maceration. Musten från den första pressningen jäser i rostfria ståltankar vid kontrollerad temperatur. Vinet lagras 2-3 månader på ekfat. Klarning, filtrering och stabilisering görs före buteljering.

Passar förslagsvis till: Spansk paella med musslor, kyckling, räkor och saffran. Serveras med en klick aioli och ett nybakat bröd. Servera vid 8-10℃. Dricks nu eller spara 2 år.

Llavors (ekologiskt)

Namn: Mono Negre, Coco (ekologiskt)

Land: Spanien

Druva: 100% Monastrell

Årgång: 2023

Om vinet: Ett samarbete som vingården La Vinyeta gör med Monastiftelsen, en unik stiftelse i Europa och en av få i världen, som är tillägnad omhändertagandet av primater som har farit illa. Etiketten visar en av schimpanserna från stiftelsen. Schimpansen finns inte bara på etiketten utan lånar också ut sitt namn till vinet.

Vinet har körsbärsfärg med lågintensiva violetta toner. Doft av mörk frukt, björnbär, lakrits, balsamico och eucalyptustoner. Subtila rökiga toner på grund av dess korta tid på fat. Smaken är frisk, med mjuka tanniner och mycket frukt. Ett älskvärt och lättpimplat rött vin.

Druvorna skördas manuellt där de bästa druvorna väljs ut, avstjälkas och pressas. Musten jäser sedan i rostfria ståltankar under kontrollerad temperatur. Skalmaceration i 13 dagar. Lagras på gamla fat och betongtankar. Klarning, filtrering och stabilisering före buteljering.

Passar förslagsvis till: Salsicciapasta, grillade hamburgare. Serveras vid 14-16℃. Korka upp nu eller spara upp till 3 år.

Mono Negre, Coco (ekologiskt)

Namn: Puntiapart

Land: Spanien

Druva: Carignan, Cabernet Sauvignon

Årgång: 2019

Om vinet: Baserat på några av de äldsta vingårdarna i Empordà, i Mollet de Peralada, är detta vingårdens mest komplexa vin. I doften märks mogen mörk frukt, blåbär, björnbär, fikon och plommon, åtföljt av kryddiga toner som muskotnöt, lakrits och vanilj, tillsammans med örtiga inslag. Ett välbalanserat, fylligt och komplext vin med ihållande smaker och runda, integrerade tanniner.

Druvorna skördas för hand, avstjälkas och pressas. Musten får sedan jäsa i rostfria tankar vid kontrollerad temperatur. Skalmaceration i 18-20 dagar. Malolaktisk jäsning och 18 månaders lagring på franska ekfat. Klarning, stabilisering och filtrering före buteljering.

Passar förslagsvis till: Grillad pluma iberico med ugnsrostad potatis och grillade grönsaker. Serveras vid 16-18℃. Korka upp nu eller spara i 10 år eller längre.

Puntiapart

Namn: Musa

Land: Spanien

Druva: Cabernet Sauvignon, Merlot

Årgång: 2020

Om vinet: Doft av mogen röd frukt, balsamvinäger, rostat bröd och svartpeppar. Bra syra ger friskhet och elegans. Lagrat 10-12 månader på nya franska ekfat.

Passar förslagsvis till: Steak frites. Serveras vid 16-18℃. Korka upp nu eller spara i 10 år eller längre.

Musa